Saturday, August 14, 2010

keropok rasa wan anis


Tag

 

Bahan-bahan ( 15 batang(15 cm) )

  • 2 ekor ikan kembung/selayang(panjang 30 cm)
  • 100 gm tepung "warabi mochi ko" = tepung sagu
  • 30 gm tepung "katakuri ko" = tepung kanji
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • sedikit ajinomoto
  • ***utk sos:***
  • 3 sudu besar cili blend
  • sedikit gula melaka
  • 1 sudu kecil asam jawa(bancuh dgn air)
  • 2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar tepung jagung utk memekatkan sos
  • 2/3 cawan air 

 semasa umur 4 tahun...masih segar di ingatan ayah akn menbawa pulang ikan segar dari pulau kambing untuk di proses bagi menyediakakan keropok rasa ibu...keropok buatan ibu tiada  bahan kimia atau bhn pengawet...ia asli seperti ikan, sagu, bhn perasa secukup rasa dan air... walaupun kenangan itu telah lama berlalu namun aku masih mengingati rasanye yg tiada tolak bandingnye lg...air tgn ibu mengalir rasa shahdu yang mendalam...huhuhu

No comments:

Post a Comment